Website laten maken kosten Kosten indicatie snel inzichtelijk

Website laten maken kosten berekening. Wat kun je qua kosten verwachten voor jouw nieuwe website? Hoe kan het dat een professionele website tussen de 500 en 10.000 euro kost? En hoe hoog komen de kosten uit voor jouw website wensen? We helpen je bij het in kaart brengen van website kosten met onze ‘website laten maken kosten berekening’ pagina.

Bij het overwegen om een (professionele) website te laten maken is een van de meest gestelde vragen: “Wat zijn de kosten?” In dit artikel proberen we jou in een paar minuten inzicht te geven wat de ‘website laten maken kosten’ zijn en hoe deze bij menig website bureau wordt berekend. TIP: Laat je een zakelijke website maken dan heb je te maken met een uitgave voor jouw bedrijf en kun je in veel gevallen de kosten volledig aftrekken. Zodoende komen de kosten wat lager uit. Overleg even met je accountant!

Website laten maken kosten berekenen

Om heel snel antwoord te geven op de vraag ‘wat kost het laten maken van een website‘… Denk dan aan minimale kosten van eenmalig 500 euro en maandelijks tussen de 20 en 60 euro aan abonnementskosten, zoals hosting en of onderhoudskosten.

Factoren die de kosten voor het laten maken van een website bepalen

Om de website kosten in kaart te brengen moet je antwoord kunnen geven op een aantal basis vragen. Bij het plannen van een (professionele) website zijn de factoren die de kosten beïnvloeden net zo divers als de functionaliteiten die jouw website zou moeten hebben. In dit overzicht bespreken we de belangrijkste factoren die bijdragen aan de kosten van het laten maken van een website.

Lijst met 18 factoren die ‘website laten maken kosten’ bepalen:

 1. Domeinnaamregistratie: Kosten voor het registreren van een unieke domeinnaam.
 2. Webhosting: Maandelijkse of jaarlijkse kosten voor het hosten van de website.
 3. Ontwerp en Thema:
  • Aanschaf van een premium WordPress-thema.
  • Maatwerk ontwerpkosten als een uniek ontwerp vereist is.
 4. Plug-ins en Functionaliteit:
  • Kosten voor premium plug-ins voor specifieke functies zoals SEO, beveiliging, e-commerce, etc.
  • Kosten voor maatwerk plug-ins of functionaliteiten.
 5. Content Creatie:
  • Tekstschrijven (copywriting) voor website-inhoud.
  • Professionele fotografie of aankoop van stockfoto’s.
  • Video- of audioproductie indien nodig.
 6. Responsive Design: Aanpassingen voor mobiele apparaten en verschillende schermformaten.
 7. Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Kosten voor het optimaliseren van de website voor zoekmachines.
 8. E-commerce Functionaliteiten: Voor het opzetten van een online winkel (indien van toepassing), inclusief betaalgateway-integratie, productpagina’s, enz.
 9. Beveiliging: SSL-certificaat, beveiligingsplugins en -maatregelen.
 10. Integraties met Externe Systemen: Zoals CRM-systemen, e-mailmarketing tools, sociale media, etc.
 11. Onderhoud en Updates: Regelmatige updates en onderhoud van de website.
 12. Training en Gebruikersondersteuning: Kosten voor training en ondersteuning voor het beheren van de website.
 13. Snelheidsoptimalisatie: Maatregelen om de laadtijd van de website te verbeteren.
 14. Toegankelijkheid: Aanpassingen om de website toegankelijk te maken voor gebruikers met beperkingen.
 15. Juridische Compliance: Bijvoorbeeld kosten voor het naleven van privacywetgeving (zoals AVG/GDPR).
 16. Extra Diensten: Zoals logo-ontwerp, branding, en marketingstrategie.
 17. Projectmanagement en Communicatie: Kosten gerelateerd aan het beheren van het project en communicatie met de klant.
 18. Uurloon: Een ZZP of freelance website ontwikkelaar werkt voor een ander uurtarief dan een marketing bureau met 20 mensen in dienst. Denk aan een uurloon variërend van 40 euro tot 120 euro. Ons uurtarief bedraagt 60 euro per uur.

Deze lijst kan variëren afhankelijk van de specifieke eisen en wensen. Het is goed om te weten dat niet alle factoren in de lijst voor elke website nodig zijn, en sommige kunnen worden aangepast of weggelaten afhankelijk van het budget en de behoeften.

Website laten maken gemiddelde kosten

We hebben voor jou even een berekening gemaakt van de gemiddelde kosten van een website zoals wij die het vaakst maken en doorberekenen aan onze klanten. De gemiddelde kosten voor het laten maken van een website komen uit op: €3000,- excl. btw.

Voorbeelden van web aantal websites in die prijsklasse:

Laat vrijblijvend een offerte op maat opstellen

Heb beste advies wanneer je de kosten van een professionele website wilt weten is om een offerte op te laten maken.

Offerte op laten maken

Overige factoren voor de website laten maken kosten berekening

Een van de eerste beslissingen bij het laten maken van een website is het ontwerp. Kies je voor een standaardsjabloon (zoals onze PRO template website) of een maatwerk website? Templates zijn kosten effectiever, maar beperken de personalisatie. Een op maat gemaakte website kan de identiteit van je merk vaak beter weerspiegelen, maar is meestal duurder vanwege de extra tijd en expertise die nodig zijn.

 • Ontwerp op maat vs. sjablonen: De keuze tussen een uniek ontwerp en een sjabloon heeft invloed op de kosten om je website te laten maken.
 • Functionaliteit en complexiteit: De complexiteit van je website, zoals e-commerce, bepaalt mede de kosten om deze te laten maken.
 • Contentcreatie en SEO: De kwaliteit van content en SEO-optimalisatie zijn cruciaal voor het succes van je website en beïnvloeden de kosten.

Website content is belangrijk maar vrij prijzig

Naast vormgeving is het ontwikkelen van goede website inhoud belangrijk. Denk daarbij aan teksten schrijven, juiste afbeeldingen plaatsen en bewerken, en de websitebezoeker de juiste begeleiding geven. Dit alles moet door de website specialist uitgedacht worden.

Uiteraard kun je dit in samenwerking doen, maar belangrijks is dat inleven in de doelgroep een belangrijke stap is om het mogelijk te maken om een renderende professionele website te laten maken.

2. Kosten van het laten maken van verschillende soorten websites

 • Professionele (basis) website: De kosten om een eenvoudige professionele website te laten maken liggen doorgaans tussen €500 en €2000. Je hebt dan ca. 6 webpagina’s aan inhoud.
 • Professionele geavanceerdere website: Voor het laten maken van websites met geavanceerde functionaliteiten zoals e-commerce, nieuwsbriefkoppeling, en andere extra’s, variëren de kosten tussen €2000 en €5000.
 • Professionele maatwerk website: Het laten maken van volledig op maat gemaakte websites, start vanaf ongeveer €3000 tot 10000.
 • Professionele Corporate websites: Voor grote bedrijven of ondernemingen die een uitgebreide, multifunctionele website nodig hebben, kunnen de kosten aanzienlijk hoger zijn, soms meer dan €100.000. Deze websites vereisen vaak complexe integraties, geavanceerde beveiligingsmaatregelen en uitgebreide functionaliteiten die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van het bedrijf. Deze websites leveren wij niet. We kunnen jou wel in contact brengen met andere marketingbureau’s die wél hun focus hebben op klanten die websites van dergelijke groottes wensen.

3. Voordelen en kosten van het laten maken van een professionele website

 • Eerste indruk: Een professionele website maakt een sterke eerste indruk, een belangrijk aspect dat de kosten van het laten maken rechtvaardigt.
 • Gebruikerservaring: Een goede gebruikerservaring verhoogt de waarde van je website en rechtvaardigt de kosten van het professioneel laten maken.
 • SEO en zichtbaarheid: Investeren in SEO is essentieel om de kosten van het laten maken van je website te rechtvaardigen, aangezien het helpt om meer verkeer en potentiële klanten aan te trekken.

4. Het belang van SEO en de kosten voor website optimalisatie

Een effectieve SEO-strategie is cruciaal voor het succes van je website. Zonder goede SEO kan zelfs de meest indrukwekkende website onopgemerkt blijven. SEO optimaliseert je website om beter te scoren in zoekmachines en trekt meer bezoekers aan. De kosten voor SEO moeten worden beschouwd als een investering in de zichtbaarheid en effectiviteit van je website.

5. Samenvatting en website opties die wij aanbieden

De kosten om een professionele website te laten maken variëren afhankelijk van de complexiteit en het type website. Wij bieden verschillende opties aan, van template websites met basis SEO voor €1500 tot op maat gemaakte oplossingen waarvan de kosten op aanvraag zijn, afgestemd op jouw wensen. Neem contact met ons op om jouw project te bespreken en de beste oplossing voor jouw behoeften te vinden.

Gemiddelde maandelijkse kosten van een website

De gemiddelde maandelijkse kosten van een professionele website liggen tussen de 25 euro en 150 euro per maand, afhankelijk van de afspraken die binnen het onderhoud vallen. Wederom zijn exacte prijzen zijn ook weer afhankelijk van diverse factoren, want ook de maandelijkse kosten kunnen verschillen per type en grootte van een website.

Zo kun je voor een website incl. e-mail en domeinnaam 10 euro per maand betalen aan abonnementskosten, maar dit kan ook 150 euro per maand zijn, afhankelijk van de gewenste service, hoeveelheid servers, snelheid en bijvoorbeeld extra dienstverlening afspraken die aan het abonnement gekoppeld zitten.

Laat vrijblijvend een offerte op maat opstellen

Heb beste advies wanneer je de kosten van een professionele website wilt weten is om een offerte op te laten maken.

Offerte op laten maken

We maken van jouw website
een geld verdien machine

Geschreven door:
Picture of Nick Huiszoon
Als fan en ervaringsdeskundige van het (kleine) ondernemerschap ken ik de uitdagingen en valkuilen en weet ik wat ondernemers willen. Vanuit die ervaring ondersteun ik - met het team van Positive People - jou als ondernemer tijdens de reis naar financiële vrijheid en bedrijfsoptimalisatie. Dit doen we met behulp van marketing & online sales, training en coaching.

Afspraak voorkeur

De brochure wordt naar het ingevulde e-mailadres verstuurd

Nieuwsbrief ontvangen