Webdesign

Webdesign: wat is het, wat kost het en waarom zou je ervoor kiezen om een webdesign te laten ontwerpen? Ontdek op deze pagina waarom webdesign zo belangrijk is en waar je rekening mee moet houden als je op zoek bent naar een goede designer. Goedkoop is vaak duurkoop, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ontdek het en meer op deze pagina.

Wat is webdesign?

Webdesign is het proces van creatief en technisch ontwerpen, bouwen en onderhouden van websites. Het doel van webdesign is om de gebruikerservaring te verbeteren door visuele communicatie, interactiviteit en toegankelijkheid.

Wat is het doel van webdesign?

Het doel van webdesign is om communicatie én interactiviteit uit te drukken d.m.v. visuele elementen die duidelijkheid en begeleiding bieden aan de bezoekers van de website, zodat het doel van de website wordt gerealiseerd.

Het doel kan zijn:

  • Dienen als etalage om verkopen van producten of diensten te stimuleren
  • Kennisbank: het overzichtelijk en goed vindbaar aanbieden van informatie
  • Begeleiding bieden: inspelen op de vraag van website bezoekers zodat snel wordt gevonden waar men naar zoekt.

Wanneer er een nieuwe website gebouwd moet worden of als er updates nodig zijn voor bestaande websites, dan wordt webdesign meestal gecombineerd met andere disciplines zoals usability, typografie, navigatiedesign en contentstrategie. Hiermee kan eenvoudig een optimale gebruikerservaring worden bereikt die aansluit bij alle doelstellingen van het project waaraan de website moet voldoen – leesbaarheid verbeteren, conversie optimaliseren of informatie overbrengen bijvoorbeeld.

Wat is responsive webdesign?

Daarnaast zorgt webdesign ook voor een goede bruikbaarheid op verschillende apparaten waaronder computers, laptops, tablets en smartphones. Deze verschillende apparaten vereisen allemaal andere technieken om optimaal gebruiksgemak te garanderen; door middel van responsive webdesign kunnen websites zo ontworpen worden dat ze op alle apparaten net zo goed werken als op desktop-computers of laptop.

Professioneel maatwerk responsive webdesign van één van onze klanten
Professioneel maatwerk responsive webdesign van één van onze klanten

Voordelen van webdesign

Professioneel webdesign biedt tal van voordelen, waaronder: eenvoudig navigeren. Door het ontwerp van een website op een juiste manier te structureren, kan de gebruiker makkelijk naar de juiste pagina’s navigeren. Een goed ontworpen site is logisch opgezet met duidelijke navigatie en indeling, waardoor het makkelijk is om informatie te vinden en door de site te bladeren.

Goed webdesign helpt omzet & conversie verhogen

Professioneel webdesign draagt bij aan het verhogen van de conversiepercentages door gebruikers naar de juiste pagina’s te sturen en gerichte conversies aan te moedigen. Het ontwerp is bepalend voor hoe goed een website functioneert; als het niet intuïtief en functioneel is, zullen gebruikers minder geneigd zijn om terug te keren op je website of iets te kopen.

Met een professionele webdesigner kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun website evenwichtig en consistent in ontwerp is, terwijl er rekening wordt gehouden met basis benodigdheden zoals toegang tot leesbaarheid, toegankelijkheid voor schermlezers of meertalige sites.

Wat doet een webdesigner?

Webdesigners werken met verschillende elementen zoals kleur, tekst, afbeeldingen, video’s, animatie en interactiviteit om de juiste look & feel van een bedrijf terug te laten komen in het ontwerp. Er wordt ook rekening gehouden met toegankelijkheid; een goed ontworpen website moet gemakkelijk te begrijpen zijn voor iedereen die ermee werkt of erop navigeert.

Wat kost een professioneel webdesign?

De kosten van professioneel webdesign zijn afhankelijk van de omvang, de complexiteit en de functionaliteiten van het project. Een variabele die ook meespeelt is het aantal manuren dat nodig is voor ontwikkeling en onderhoud. Bij sommige websites kan eenvoudig een sjabloon worden gebruikt, terwijl bij andere websites maatwerk is vereist is. De prijs van webdesign kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de grootte en moeilijkheidsgraad van het project.

Webdesign Kosten: Website template vs maatwerk?

Een template website of template webdesign kost tussen de €200 en €500 euro als je het laat uitbesteden. Ga je zelf op zoek naar een website template dan kun je die al voor €50 euro vinden, terwijl een maatwerk webdesign of website begint vanaf €800,- tot ~€5000,-.

Wat is het verschil tussen een template webdesign en maatwerk webdesign?

Er zijn twee manieren waarop webdesign kan worden gerealiseerd – website templates en maatwerk webdesign. Website templates of sjablonen zijn vooraf ontworpen websites die als basis kunnen dienen voor het ontwerp van een website. Deze templates bevatten al een standaard lay-out, ontwerp elementen, functionaliteit en inhoud. Hoewel veel mensen dit als een goedkoop alternatief voor professioneel webdesign beschouwen, is de kwaliteit van de template vaak veel minder dan verwacht wordt. Een template is in de meeste gevallen lastig uit te breiden.

Professioneel maatwerk webdesign is duurder maar levert jouw bedrijf meer op

Maatwerk is aan de andere kant een meer persoonlijke aanpak; het richt zich volledig op de behoeften van het bedrijf dat het webdesign vraagt, en speelt in op de behoefte van de website bezoeker. In plaats van te werken met een afgewerkte website template, begint men met het ontwikkelproces door alle doelstellingen in kaart te brengen: wat en wie wil je met de website bereiken?

Webdesign op basis van een marketingstrategie en een doel

Vanuit hier worden de specialisten uit ons hele team betrokken: de website ontwerper, ontwikkelaar, copywriter en marketeer, om daadwerkelijk iets op maat te creëren dat aansluit bij het merk en alle doelstellingen die in het marketingplan staan. Dit proces is arbeidsintensiever en duurder dan eenvoudige website templates, maar levert naast betere resultaten ook meer toegevoegde waarde en beter rendement op langere termijn. Wil je dat jouw website zichzelf gaat terugverdienen dan raden wij altijd een maatwerk webdesign aan.

Goedkoop webdesign? Doe Het Zelf!

Zoek je zo goedkoop mogelijk webdesign dan kan het lonen om gebruik te maken van een Content Management Systeem zoals WordPress, waar wij zelf ook mee werken, of bedrijven zoals WIX, Strato of mijndomein.nl, waarbij je zelf aan de slag gaat met het webdesign. Als je wilt dat jouw website goed beheerd wordt met een minimum aan technische kennis is WordPress aan te raden. Webdesign voor WordPress is vaak precies zo te realiseren zoals je wenst. Bijna alle techniek is al uitgevonden en kan aan de hand van handmatige installatie van uitbreidingen aan de website worden gekoppeld.

Contact opnemen met +People webdesign