Webdesign

Webdesign is het ontwerp van een website, maar ook de uitvoering van de strategie waarmee het doel van de website wordt gerealiseerd. Wat is het verschil tussen goedkoop en een duurder maatwerk website ontwerp? Hoe krijg je rendement uit de website? Alles wat je over webdesign moet weten is op deze pagina terug te vinden. Kun je iets niet vinden, stuur ons een bericht dan helpen we je verder.

Goed webdesign verhoogt de waarde van je website

Een goed uitgedacht webdesign is een aanwinst voor ondernemers. Je haalt rendement uit je investering, die zich op (korte) termijn terugverdiend. (dit kan al na ca. 6 maanden!). Het is alleen niet zo makkelijk als de meeste reclames het doen lijken, anders zou iedere creatieveling die handig is met computers een goede site kunnen bouwen. Er gaat veel meer aan vooraf. Gelukkig hoef je het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden en bieden we je graag zo veel mogelijk kennis, hulp of we verzorgen gewoon het hele proces voor je. Ontdek de wereld van webdesign, een vakgebied waarmee wij onze opdrachtgevers blij maken.

Een nieuwe site met meer website bezoekers, meer leads, en meer sales?

Plan een afspraak

Webdesign in een notendop

Webdesign is de kunst van het ontwerpen van websites, maar ook het getekende ontwerp van een website wordt webdesign genoemd. Een goed webdesign levert zowel de bezoeker als de website eigenaar extra waarde op. Een websitebezoeker moet de opties krijgen om wat van zichzelf achter te laten, zoals een e-mailadres, in ruil voor informatie of gratis download van een brochure. Zo heeft zowel de website eigenaar als website bezoeker iets aan elkaar.

Wat is het doel van webdesign?

Webdesign is voornamelijk in te zetten om met visuele communicatie, interactiviteit, en toegankelijkheid zo goed mogelijk het (marketing) doel van de (bedrijfs)website te realiseren. Dit gebeurt d.m.v. doeltreffende visuele elementen die duidelijkheid en begeleiding bieden aan de bezoekers van de site.

 • Een doel kan zijn: een e-mailadres verkrijgen van geïnteresseerden (leads).
 • Een verkoop realiseren (sales).
 • Engagement verhogen (klant binding en gunfactor).
 • Dienen als etalage om verkopen van producten of diensten te stimuleren.
 • Kennisbank: het overzichtelijk en goed vindbaar aanbieden van informatie.
 • Begeleiding bieden: inspelen op de vraag van website bezoekers zodat snel wordt gevonden waar men naar zoekt.

Commerciële insteek (tip: houd Google te vriend!)

Mensen die bij ons terecht komen willen doorgaans een site die fungeert als online plek voor bedrijven om hun diensten of producten aan te bieden. Zodoende wordt een site voor commerciële doeleinden ingezet en helpen wij als marketing- en website bouw bedrijf mee aan de ‘online marketing & geld-verdien-machine‘ van bedrijf eigenaren. We leggen daarbij voornamelijk de nadruk op goede inhoud (content) zodat Google de site goed kan vinden en hoog plaatst in de zoekresultaten (zoekmachines). SEO noemen we dat. Ook mensen die op Google zoeken vinden de site beter. De site komt zo Dit zorgt voor meer potentiële klanten.

Meer uit je website bezoekers halen

Het is leuk als er mensen op de website komen, maar hoe haal je nu meer uit je website bezoekers? Hoe zorg je ervoor dat het nieuwe klanten of geïnteresseerden worden die bijvoorbeeld een nieuwsbrief willen ontvangen? Dan is het belangrijk dat het ontwerp voldoet aan onze kwaliteitschecklist. De checklist bevat alle benodigde elementen die gebruikt worden om interesse te wekken, vertrouwen te winnen, mensen te overtuigen en tot actie aan te sporen, zoals het downloaden of kopen van iets dat zij nodig hebben. Het design moet aan de eisen in de checklist voldoen om zo het succes van de website te vergroten

Gebruiksvriendelijk en interactiviteit verhogen

Wanneer er een nieuwe website gebouwd moet worden of als er updates nodig zijn voor bestaande websites, dan wordt het ontwerp van de website meestal gecombineerd met andere disciplines zoals gebruiksvriendelijkheid, typografie, navigatiedesign en contentstrategie. Hiermee kan eenvoudig een optimale gebruikerservaring worden bereikt die aansluit bij alle doelstellingen van het project waaraan de website moet voldoen.

Andere aspecten van gebruiksvriendelijkheid en interactiviteit zijn: leesbaarheid verbeteren, conversie optimaliseren of goed doordachte teksten om snel informatie over te brengen, funnel structuur, overzichtelijke navigatie etc. Ook interactie zoals een chat pop-up of whats’app knop of ‘meld je aan voor onze nieuwsbrief’ (call to action), helpen mee om direct contact te verkrijgen. Pas wel op dat je niet te veel toeters en bellen gebruikt anders wordt de website al snel een spam website, waar mensen echt niet op zitten te wachten.

Responsive webdesign

Responsive webdesign zorgt voor een gebruiksvriendelijk webdesign op verschillende schermformaten zoals grote tv schermen, laptops, tablets en smartphones. Deze verschillende apparaten vereisen allemaal andere visuele vormgeving en website technieken om optimaal gebruiksgemak en conversie te garanderen. Door middel van responsive webdesign kunnen websites zo ontworpen worden dat ze op alle apparaten net zo goed werken als op desktop computerschermen of laptops.

Professioneel maatwerk responsive webdesign van één van onze klanten
Een voorbeeld van responsive webdesign van één van onze klanten

Gebruiksvriendelijk en interactiviteit verhogen

Wanneer er een nieuwe website gebouwd moet worden of als er updates nodig zijn voor bestaande websites, wordt het ontwerp van de website meestal gecombineerd met andere disciplines. Zoals

 • gebruiksvriendelijkheid
 • typografie
 • navigatiedesign
 • contentstrategie.

Hiermee kan eenvoudig een optimale gebruikerservaring worden bereikt die aansluit bij alle doelstellingen van het project waaraan de website moet voldoen. – leesbaarheid verbeteren, conversie optimaliseren of informatie overbrengen bijvoorbeeld.

Ook interactie zoals een chat pop-up of whats’app knop helpen mee om direct contact te verkrijgen.

Nieuwe website of design nodig?
Kies voor slim webdesign dat het meeste uit je bezoeker haalt

Ben je ondernemer, ga dan voor webdesign dat rendeert en er niet alleen maar mooi uitziet. Te vaak hebben we gehoord dat het laten bouwen van een site duur was en er geen rekening gehouden werd met het verkrijgen van bezoekers. Zonde! Gelukkig houden wij daar wel rekening mee en willen jou erop attenderen dat het juist zo belangrijk is voor een bedrijfswebsite. Heb je net duizenden euro’s uitgegeven, is er online geen kip te bekennen. Zonde!

Elke bezoeker is waardevol vinden wij

Elke bezoeker is belangrijk, maar nog belangrijker is dat er een connectie ontstaat tussen jouw bedrijf en de bezoeker. Een persoonlijke aanpak werkt hierbij vaak goed. Vanuit de persoonlijke tone of voice zijn mensen eerder bereid om connectie te maken. Geef je wat gratis weg zoals een white paperfact sheetbrochure of nieuwsbrief, dan heb je een opening om connectie te maken met de bezoeker. Wij maken het ontwerp zodat elke pagina een eigen doel heeft en daar een call to action aan koppelt. Zodoende verhogen we de kans dat elke bezoeker meer oplevert dan slechts een bezoekje op je site! Slim webdesign noemen wij dat.

Wil je meer weten over slim webdesign, de kosten en werkwijze?

Plan een afspraak

Voordelen van professioneel webdesign vs goedkoop webdesign

Professioneel webdesign biedt tal van voordelen ten opzichte van goedkoop (zelfbouw) website ontwerp. De structuur van een professionele website is goed doordacht en vanuit specialisme ontwikkeld. Het biedt goede begeleiding, eenvoudige navigatie, snelle pagina’s en alles staat op de juiste plek. Door het ontwerp van een website op een juiste manier te structureren, kan de gebruiker makkelijk naar de juiste pagina’s navigeren. Een goed ontworpen site zit strategisch en marketing technisch goed in elkaar. Met de duidelijke navigatie en indeling help je de bezoeker naar het doel zodat je de website bezoeker kunt voorzien in zijn/haar wensen.

Commercieel webdesign helpt omzet & conversie verhogen

Commercieel webdesign draagt bij aan het verhogen van de conversies. Conversies zijn meetbare behaalde doelen. Dit kan een verkoop zijn, een lead of een download. Commercieel webdesign helpt Gebruikers naar de juiste pagina’s te begeleiden en gerichte conversies aan te moedigen. Dit kan door de teksten op een overtuigende manier te schrijven. De voordelen van een dienst of product in kaart te brengen, recensies te tonen etc. Elementen die nodig zijn om vertrouwen te winnen en tot actie aan te zetten. (Call-to-action) Het ontwerp is bepalend voor hoe goed een website functioneert. Als het ontwerp niet intuïtief en functioneel is ingericht, zullen gebruikers minder geneigd zijn om terug te keren op je website of iets te kopen. Doelgroep onderzoek is daarom altijd belangrijk voor een goed functionerend ontwerp.

Met een professionele webdesigner kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun website evenwichtig en consistent in ontwerp is. Er wordt rekening gehouden met basis benodigdheden zoals leesbaarheid, toegankelijkheid, toegang voor schermlezers of de keuze voor meertaligheid.

Wat doet een webdesigner?

Webdesigners werken met verschillende elementen zoals kleur, tekst, afbeeldingen, video’s, animatie en interactiviteit. Hiermee ontstaat een juiste look & feel van een bedrijf in het ontwerp. Zij vertalen de wensen van de klant naar een visueel en technisch gestroomlijnde website. De huisstijl komt duidelijk naar voren waardoor herkenning (brand/merk) ontstaat.

Naast de juiste look & feel, zorgt de webdesigner ervoor dat het website ontwerp passend is en de juiste doelgroep bereikt. Kinderen hebben andere behoeftes dan ouderen. Denk aan drukkere of juist rustigere indeling van een site. Felle of rustige kleuren. Door vormgeving en ontwerp goed in te zetten komt de boodschap beter en sneller over. Er wordt succes behaald met een website of webshop, door alle elementen die nodig zijn in een juiste balans (harmonie) in te zetten.

Er wordt ook rekening gehouden met toegankelijkheid. Een goed ontworpen website moet gemakkelijk te begrijpen zijn voor iedereen die ermee werkt of erop navigeert.

Schakel een professionele webdesigner in met de expertise tot conversie verhogen.

Een doorsnee webdesigner heeft niet de expertise om omzet te verhogen met een website. Juist de webdesigners die het commerciëler aspect als specialisme hebben helpen bedrijven te groeien in omzet, naamsbekendheid, engagement en herkenbaarheid.

Wat kost een professioneel design en hoe snel verdien je de onkosten weer terug?

Wil je een professionele site of webshop laten ontwikkelen die er goed uitziet maar ook écht iets oplevert? Dan kost het iets meer dan een standaard vormgeving dat alleen mooi is. Je kunt een hoger tarief van een designer verwachten en ook een duurder totaalplaatje. Wat logisch is natuurlijk, want als je daadwerkelijk inkomsten genereert, verdient een website zichzelf al snel weer terug. Hoe snel? Dat is afhankelijk van je concurrentie en het bereik dat je website krijgt. Zit je in een branche met veel concurrentie (veel aanbod op de markt), dan is de kans kleiner dat je ‘snel’ je investering terugverdiend. Is de markt minder verzadigd, dan is het zelfs haalbaar om de kosten er binnen een half jaar weer uit te hebben.

De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren

De kosten van professioneel webdesign zijn afhankelijk van de omvang, de complexiteit en de functionaliteiten van het websiteproject. Een variabele die ook meespeelt is het aantal manuren dat nodig is voor ontwikkeling en onderhoud. Bij sommige websites kan eenvoudig een sjabloon worden gebruikt, terwijl bij andere websites maatwerk is vereist is. De prijs van webdesign kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de grootte en moeilijkheidsgraad van het ontwerp. Ons advies is altijd om de kosten voor ontwerp wat lager te houden tot de site rendabel is. Vervolgens langzaam meer te investeren in het uitbreiden en verbeteren van de site… Zo ontwikkel je stap voor stap, en veilig aan jouw ‘online geld verdien machine!’

Verschil in kosten: website template v.s. maatwerk

Een template website of template webdesign kost tussen de €200 en €500 als je het laat uitbesteden en inrichten. Hier zit geen verkoop & marketing optimalisatie in verwerkt. Ga je zelf op zoek naar een website template dan kun je die al voor €50 vinden. Echter, moet je wel alles zelf regelen zoals hosting, domeinnaam koppelen, plug-ins instellen, onderhouden etc. Terwijl een maatwerk website ontwerp begint bij ca. €800,- en kan oplopen tot ca. €5000,-. Hoewel ik denk dat het ontwerp van de website van Apple of Nike, vele malen meer kost dan €5000! Maar dan heb je een idee van wat doorgaans wordt gerekend voor een goede website met een doordacht ontwerp.

ZZP webdesigner v.s. marketing bureau; verschil in kosten

Laat je een ontwerp maken door een ZZP webdesigner dan ben je vaak voordeliger uit dan bij een marketing bureau. Waarom? Omdat een ZZP zonder personeel werkt, veel minder kosten heeft, en vaak maar 1 of 2 expertises echt heel goed kan. Terwijl een marketing bureau meerdere expertises heeft, vaak met verschillende afdelingen werkt. Het heeft zijn voor- en nadelen aan beide partijen, maar dit verklaart wel waarom de prijs kan verschillen. Wat voor een ZZP’er voor €2000 kan, kost bij een bureau al vaak €1000 of €1500 meer.

Waarom een maatwerk website laten ontwerpen

In maatwerk webdesign is vaak wel rekening gehouden met verkoop & marketing optimalisatie. De teksten, indeling, structuur, en modules zijn perfect ingesteld om het meeste rendement te halen uit de website. De website moet er goed uitzien, de juiste uitstraling hebben en vooral de juiste informatie op de juiste plek hebben staan. Alleen dan kun je elke website bezoeker begeleiden aan de juiste informatie, of aanzetten tot actie. De actie kan bijv. zijn: iets achterlaten van zichzelf zoals een e-mailadres of telefoonnummer. Maatwerk webdesign sluit het beste aan op de wensen van de bezoekers. Het is meest effectieve manier om hen een tevreden gevoel te geven bij het gebruik van de website.

Maatwerk software koppelingen

Maatwerk ontwerpen zijn gemaakt met specifieke software en website plugin’s, die precies aansluiten op de wensen van de opdrachtgever. Bij volledig maatwerk zijn vaak ook één of meerdere developers nodig om applicaties aan elkaar te koppelen. Hiermee ontstaat een gestroomlijnd systeem, zodat de website kan worden aangesloten aan andere software die gebruikt wordt door de opdrachtgever.

Professioneel maatwerk webdesign is duurder maar levert jouw bedrijf meer op

Maatwerk is aan de andere kant een meer persoonlijke aanpak. Hiermee wordt volledig gericht op de behoeften van het bedrijf en de doelgroep. Het speelt in op de behoefte van de website bezoeker. In plaats van te werken met een standaard website template, begint de designer met een uniek ontwikkelproces. Hierin worden alle doelstellingen en wensen in kaart gebracht. Wat en wie wil je met de website bereiken, en hoe gaan we dat voor elkaar krijgen?

Wat kost een professioneel website ontwerp en hoe snel verdien je de onkosten weer terug?

Wil je een professionele site of webshop laten ontwikkelen die er goed uitziet maar ook écht iets oplevert? Dan kost het iets meer dan een standaard vormgeving dat alleen mooi is. Je kunt een hoger tarief van een designer verwachten en ook een duurder totaalplaatje. Wat logisch is natuurlijk, want als je daadwerkelijk inkomsten genereert, verdient een website zichzelf al snel weer terug. Hoe snel? Dat is afhankelijk van je concurrentie en het bereik dat je website krijgt. Zit je in een branche met veel concurrentie (veel aanbod op de markt), dan is de kans kleiner dat je ‘snel’ je investering terugverdiend. Is de markt minder verzadigd, dan is het zelfs haalbaar om de kosten er binnen een half jaar weer uit te hebben.

Wat is het verschil tussen een template webdesign en maatwerk webdesign

Er zijn twee manieren waarop webdesign kan worden gerealiseerd – website templates en maatwerk webdesign. Website templates of sjablonen zijn vooraf ontworpen websites die als basis kunnen dienen voor het ontwerp van een website. Deze templates bevatten al een standaard lay-out, ontwerp elementen, functionaliteit en inhoud. Hoewel veel mensen dit als een goedkoop alternatief voor beschouwen, is de kwaliteit van de template veel minder dan bij maatwerk. Uiteraard gaan we hierbij uit van een goede webdesigner! Een template is in de meeste gevallen lastig uit te breiden en is niet ingesteld op het verhogen van conversie. Vaak is de ruimte beperkt en kun je niet alle tekst kwijt die je zou willen. Het heeft zo zijn voor en nadelen afhankelijk van het doel van de website

Webdesign op basis van een marketingstrategie en een doel

Vanuit hier worden de specialisten uit ons hele team betrokken:

 • de website ontwerper
 • een ontwikkelaar
 • copywriter om teksten te optimaliseren
 • en de marketeer die de regie en boodschap coördineert.

Zo ontstaat daadwerkelijk een maatwerk product dat aansluit bij het merk en alle doelstellingen die in het marketingplan staan. Dit proces is arbeidsintensiever en duurder dan eenvoudige website templates. Het levert naast betere resultaten veel meer toegevoegde waarde op. Goed doordachte websites met veel website bezoekers kunnen zelfs worden doorverkocht. Daarnaast is een rendement op langere termijn (ca. 6 maanden) een mooi doel voor een website. 

Goedkoop duurkoop webdesign; mijn neefje of nichtje helpt me wel

Je nichtje of neefje kan waarschijnlijk ook iets voor je ontwerpen. Maar is die kwaliteit te vergelijken met die van professionele designers? Nee! Toch zien we maar al te vaak gebeuren! Lekker goedkoop natuurlijk… niet helemaal! Vaak wordt er wat beloofd, lijkt het wel ergens op, maar de kennis en kunde van een professional ontbreekt. Het proces kost vaak toch veel meer tijd dan verwacht en levert helaas niets op. Een professional ben je niet zomaar. Er gaat vaak een opleiding en heel wat jaren ervaring aan vooraf. Tot slot komen de ‘gedupeerde’ bij ons terecht en bouwen we het volledig opnieuw. Zonde!

Ga je voor zo goedkoop mogelijk budget webdesign? Doe Het Zelf!

Zoek je zo goedkoop mogelijke manier om een website te ontwerpen dan kan het lonen om gebruik te maken van een Content Management Systeem zoals WordPress, waar wij zelf ook mee werken, of bedrijven zoals WIX, Strato of mijndomein.nl, waarbij je zelf aan de slag gaat met het webdesign.

Als je wilt dat jouw website goed beheerd wordt met een minimum aan technische kennis is WordPress aan te raden. Webdesign voor WordPress is vaak precies zo te realiseren zoals je wenst. Bijna alle techniek is tegenwoordig al uitgevonden en kan aan de hand van handmatige installatie van uitbreidingen aan de website worden gekoppeld. Vaak zien we wel dat als je zelf geen professional bent dit ten koste gaat van de effectiviteit van de website, maar als dat voor jou niet belangrijk is en de website alleen als visitekaartje fungeert, is het OK natuurlijk.

Via WordPress kun je een thema kopen en heb je in een handomdraai een goed uitziende website als je weet hoe je e.e.a. instelt. Een klein beetje techniek is vereist, maar de meeste mensen die met Word en Excel kunnen werken, vinden WordPress ook niet zo spannend.

Website ontwerpen werkwijze: een proces van 5 stappen

 1. Allereerst wordt er aan de hand van een kort gesprek van ca. 30 minuten en een vragenlijst de wensen in kaart gebracht
 2. Zodra onze webdesigner een gesprek heeft gehad en alle wensen in kaart heeft gebracht wordt de concepten ontworpen.
 3. De concepten zijn digitale schetsen van het uiteindelijke website ontwerp. Er is nog een correctieronde op het ontwerp voordat de pagina ontwerpen worden omgezet tot een echt werkende website. We werken dus het design uit in een digitale tekening, voordat we er daadwerkelijk een technisch werkende website van maken!
 4. Als de concept ontwerpen zijn goedgekeurd en aan de checklist voldoen, plaatsen we alle aangeleverde of zelf samengestelde inhoud (content) in de website. Ook zorgen we ervoor dat alle pagina’s in het website systeem worden aangemaakt. We werken daarin met WordPress (website bouwer) in combinatie met Elementor.
 5. Tijdens het bouw proces waarbij we het ontwerp functioneel maken en kunnen testen, word je als klant betrokken en mag je natuurlijk ook meedenken! Er komt veel kijken bij het maken van een website en het uitwerken van een ontwerp, dus extra ogen zijn altijd welkom! Zodra alles werkend is en goed getest is, gaat de website live en kan iedereen over de hele wereld de nieuwe website bekijken.

Tot slot

Je hebt heel wat kunnen ontdekken over webdesign en hoe je het zo goed mogelijk kunt inzetten om je doel te bereiken. Het kan zijn dat je nog met vragen zit na het lezen van dit artikel. Stel gerust je vragen en we geven je binnen 8 uur een reactie (op werkdagen).

Een nieuwe site met meer website bezoekers, meer leads, en meer sales?

Plan een afspraak

Wij helpen jou
aan leads & klanten