Zelf website vernieuwen of website laten vernieuwen – gratis advies

Ga je zelf aan de slag met je nieuwe website of wil je liever jouw website laten vernieuwen door een professionele webdesigner? Ontdek de voordelen en nadelen, kosten voor het laten vernieuwen van een website.

Een website vernieuwen of laten vernieuwen kan een lastige opgave zijn. Om dit eenvoudiger te maken heb ik dit artikel voor je geschreven. Sinds 2009 help ik bedrijven hun website vernieuwen en weet daarom dat een website up-to-date moet zijn om goed te kunnen presteren. In dit artikel deel ik met jou diverse inzichten die ik de afgelopen jaren heb opgedaan bij het website vernieuwen proces.

Om het voor jou zo eenvoudig mogelijk te maken beantwoord ik de veelgestelde vragen in 7 onderdelen waarin ik je gratis tips en kennis meegeef, zodat je op weg geholpen wordt en het website vernieuwen proces voor jou inzichtelijker en eenvoudiger wordt.

7 belangrijkste onderwerpen van het website vernieuwen of laten vernieuwen proces

Om je op weg te helpen heb ik dit artikel gebaseerd op de vragen die nieuwe klanten mij stelden over het website laten vernieuwen proces. Ik houd het zo eenvoudig mogelijk zodat je geen uur hoeft te lezen! Je krijgt de antwoorden en inzichten daarom op basis van de 7 belangrijkste onderwerpen in het website laten vernieuwen proces

De 7 belangrijkste website vernieuwen onderwerpen:

 1. Doel bepalen: waarom je website vernieuwen en welk resultaat wens je?
 2. Website technologie bepalen en vernieuwen zodat je jaren vooruit kunt
 3. Webdesign bepalen zodat je merk of naam beter wordt herkend
 4. Website vernieuwen op basis van je (nieuwe) marketing strategie
 5. Resultaten meten sinds je website vernieuwing
 6. Functionaliteiten vernieuwen om website bezoekers te helpen
 7. Je website laten vernieuwen + automatiseren om tijd te winnen
 8. Extra voorbeelden van Website vernieuwen casussen: voorbeelden van onze klanten

1. Doel bepalen: waarom je website vernieuwen en welk resultaat wens je?

Het vernieuwen van je website begint met het vaststellen van duidelijke doelen. Vraag jezelf af waarom je de website wilt vernieuwen. Is het om de gebruikerservaring te verbeteren, de conversieratio’s te verhogen, of je merk beter te positioneren? Het definiëren van deze doelen is een van de belangrijkste dingen die je moet doen voor het sturen van het website vernieuwingsproces en het meten en vaststellen van het succes hiervan.

Voorbeelden van doelen bepalen voor website vernieuwing zijn:

 • Je naamsbekendheid en bereik vergroten via website + social media: daarvoor zijn webdesign, een content- en marketingstrategie belangrijk. Overal waar jouw naam – zowel online als offline – voorbijkomt moet er eenduidigheid zijn in communicatie, emotie en vormgeving. Een website + social media zijn daarin tegenwoordig twee van de belangrijkste elementen, omdat 90% van de mensen gebruik maakt van Google en 95% van alle mensen op internet een social media profiel heeft!
 • Je website vernieuwen om conversie te verhogen en te meten: Weet je al hoe goed je oude (huidige) website presteerde? Nog voordat je een website laat vernieuwen is het enorm belangrijk om je huidige website te inventariseren met een website (SEO) audit. Dit is een nulmeting van je website waarin je alle statistieken zoals: websitebezoekers, aantal downloads, belangrijkste zoekwoorden, populairste pagina’s, aantal offerte aanvragen etc. inzichtelijk maakt. Dit doe je zodat je veel beter je doel kunt bepalen -en behalen – bij het website vernieuwen proces. Ik kan je op weg helpen met een nulmeting voor jouw website, zodat je weet hoe jouw huidige site presteert en op elke punten er verbetering nodig is om je (nieuwe) doelen te kunnen behalen.
 • Vernieuw je website om je doelgroep (website bezoeker) beter aan te spreken en te begeleiden: Een website vernieuwen is nodig voor een effectievere communicatie en interactie met je doelgroep. Een modern design, relevante inhoud en verbeterde (communicatie) functionaliteiten zorgen voor een betere gebruikerservaring, waardoor bezoekers langer betrokken blijven, vaker terugkeren en bij webshops of zakelijke websites, sneller klant worden. Dit proces helpt niet alleen om aan de huidige behoeften van gebruikers te voldoen, maar maakt je website ook klaar voor toekomstige digitale trends. Zo kun je na het website vernieuwen traject weer 3 tot 5 jaar vooruit. Kortom, een vernieuwde website is een belangrijke stap naar een sterkere online aanwezigheid, betere begeleiding en verbeterde interactie met je doelgroep.

Hulp nodig bij het website vernieuwen proces?

Uiteraard sta ik en het team van Positive People voor je klaar om jouw website vernieuwen proces gestroomlijnd te laten verlopen en meetbaar succes te realiseren.

Gratis website vernieuwen adviesgesprek aanvragen

2. Website technologie bepalen en vernieuwen, zodat je weer jaren vooruit kunt

Wanneer je website verouderd is is de kans groot dat ook de technologie, zoals het beheersysteem, of de mobiel vriendelijkheid, of ‘Google vriendelijkheid’ verslechterd is waardoor je veel website bezoekers misloopt. De technologische basis van je website is het fundament waarop alles wordt gebouwd en wat het succes bepaalt van jouw website en het website vernieuwen proces.

Als ervaren website bouwer en ‘website vernieuwer‘ bij Positive People gebruik ik bij het vernieuwen van website de populairste, flexibele en schaalbare technologie: WordPress + Elementor of WordPress + Divi. Daarmee wordt het vernieuwen van websites niet alleen eenvoudiger, maar ook het beheren en uitbreiden van de vernieuwde website wordt een stuk sneller en gebruiksvriendelijker.

Daarnaast kun je in WordPress met de juiste koppelingen het succes van je website meten. De statistieken zoals website bezoekers, populaire zoekwoorden en meest bezochte pagina’s bieden relevante informatie waarop je jouw vernieuwde website succesvoller kunt maken.

De tip die ik je als website bouwer mee wil geven is: kies voor technologieën die niet alleen vandaag relevant zijn, maar ook ruimte bieden voor toekomstige groei en aanpassingen. Naast het vernieuwen van een website beheersysteem zijn er nog andere onderdelen die relevant zijn. Denk hierbij aan responsive design, snelle laadtijden, en compatibiliteit met verschillende browsers en apparaten.

3. Website vernieuwen: webdesign bepalen zodat je merk of naam beter wordt herkend

Een sterk webdesign weerspiegelt je merkidentiteit en spreekt je doelgroep aan. Een vernieuwd design moet niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook intuïtief en gebruiksvriendelijk. Zorg ervoor dat het design consistent is met je merkwaarden en -boodschap.

 • Een goede website betekent meer dan alleen een mooi uiterlijk: Het gaat erom dat jouw merk goed wordt weergegeven en dat je website makkelijk te gebruiken is voor je bezoekers. Bij het vernieuwen van je website is het belangrijk dat alles wat je doet, past bij wat je als identiteit (merk) uit wil stralen. Kies daarom consistent voor kleuren, lettertypes en afbeeldingen die laten zien wie je bent. Doe dit op alle kanalen (media) om herkenning te creëren.
 • Bij het website vernieuwen proces vooral goed luisteren naar de wens van je websitebezoeker: Bij het vernieuwen van je website moet je goed nadenken over hoe bezoekers je website gebruiken. Een mooi design trekt mensen aan, maar een website die makkelijk te gebruiken is, houdt ze langer vast en zorgt voor conversie (dat je website bezoeker waarde geeft). Zorg voor duidelijke menu’s en knoppen, zodat mensen snel vinden wat ze zoeken.
 • Het vernieuwen van je website betekent ook dat je website op alle apparaten goed werkt. Dit maakt je website gebruiksvriendelijk, wat bezoekers blij maakt. Zo krijg je meer tevreden klanten en meer mensen die iets bij je kopen of contact opnemen.
 • Consistent zijn in je merkboodschap is ook belangrijk bij het vernieuwen van je website. Elke pagina van je website moet laten zien waar je bedrijf voor staat. Dit bouwt vertrouwen op bij je bezoekers. Uiteraard houd je rekening bij het schrijven van je teksten dat je website bezoekers goed begeleid en informeert… een verkooppraatje en ‘kijk eens hoe goed we zijn’ zit niemand op te wachten, dat wil je liever via mond-tot-mond reclame of recensies realiseren… Ga daarom voor goede kwaliteit content.

Kortom, bij het vernieuwen van je website is het belangrijk dat je design aantrekkelijk is, maar ook dat je website makkelijk te gebruiken is en past bij je merk. Een goed vernieuwde website trekt niet alleen bezoekers aan, maar zorgt er ook voor dat ze blijven, vaker terugkomen en interactie opzoeken met jouw bedrijf, zoals aanmelding van een nieuwsbrief, een aankoop van een product of een recensie achterlaten.

4. Website vernieuwen op basis van je (nieuwe) marketing en content strategie

Je marketingstrategie moet nauw aansluiten bij de vernieuwing van je website. Update je SEO-praktijken, contentstrategie, en sociale media-aanpak om de zichtbaarheid en betrokkenheid van je website te maximaliseren.

Het vernieuwen van je website op basis van je (nieuwe) marketing- en contentstrategie is dus nodig voor meer zichtbaarheid en betrokkenheid, maar wat komt daar allemaal bij kijken?

 • SEO-strategie vernieuwen: Door de nieuwste SEO-technieken toe te passen – waarbij wij natuurlijk voor je klaar staan – zoals het optimaliseren van zoekwoorden en het verbeteren van de laadsnelheid, vergroot je de kans dat je website hoger scoort in zoekresultaten. Bekijk wat van onze casussen voor wat relevante voorbeelden.
 • Contentstrategie updaten: Zorg dat de inhoud van je website relevant en waardevol is voor je doelgroep. Een fitnesswebsite kan bijvoorbeeld een blogsectie toevoegen met artikelen over thuisfitness en gezonde voeding, om aan te sluiten bij actuele onderwerpen en interessegebieden. Je helpt daarmee vertrouwen uitstralen, autoriteit te creëren en website bezoekers te begeleiden.
 • Sociale media-aanpak updaten: Integreer je sociale media-strategie met je website voor een consistent merkbeeld en meer bereik. Een mode-retailer kan bijvoorbeeld een Instagram-feed op de homepage plaatsen om de interactie te verhogen en content actueel te houden.

Door je SEO, content en sociale media-aanpak consequent te vernieuwen en te integreren, verbeter je de zichtbaarheid, het verkeer en de betrokkenheid van je website aanzienlijk. Let er wel op dat alles goed aan elkaar wordt gekoppeld zodat je goed kunt meten wat de impact is van de website vernieuwing.

5. Resultaten meten sinds je website vernieuwing

Het meten van resultaten is wel zo handig om het succes van je vernieuwde website te evalueren. Gebruik de juiste analytics tools om verkeer, gebruikersgedrag, conversieratio’s, en andere relevante informatie zoals zoekwoorden te meten en monitoren. Dit biedt inzicht in wat werkt en waar verdere optimalisatie nodig is.

Er is betaalde software om perfect te kunnen meten wat de impact is van het vernieuwen van je website, maar google biedt ook verschillende GRATIS tools die hierbij helpen – die ik zelf ook gebruik ter ondersteuning:

 • Google Analytics: Google Analytics is een krachtige tool om het verkeer en gebruikersgedrag op je website te analyseren. Het biedt gedetailleerde informatie over paginabezoeken, gebruikersdemografie, hoe gebruikers op je site terechtkomen, en wat ze doen tijdens hun bezoek. Door de vernieuwing van je website te koppelen aan de gegevens in Google Analytics, kun je zien welke pagina’s het meest bezocht worden, waar bezoekers vandaan komen, en hoe lang ze blijven. Je kunt ook conversieratio’s bijhouden, wat helpt bij het meten van de effectiviteit van call-to-action knoppen of specifieke marketingcampagnes.
 • Google Search Console: Deze tool helpt je te begrijpen hoe je website presteert in Google Zoeken. Het biedt inzicht in zoekverkeer, prestaties van zoekwoorden, en technische status van je website, zoals crawl fouten of mobiele gebruiksvriendelijkheid. Na het vernieuwen van je website kan Google Search Console gebruikt worden om te controleren hoe goed de nieuwe content scoort en welke zoekwoorden het meeste verkeer opleveren. Dit is waardevol voor verdere SEO-optimalisatie.
 • Google Mijn Bedrijf: Voor bedrijven met een fysieke locatie is Google Mijn Bedrijf een belangrijk instrument om lokale vindbaarheid te verbeteren. Het stelt je in staat je bedrijfsinformatie te beheren op Google Zoeken en Maps. Na het vernieuwen van je website kun je de informatie en links op je Google Mijn Bedrijf-pagina updaten, wat kan helpen bij het verhogen van lokale zichtbaarheid en het rijden van verkeer naar je vernieuwde site.
 • Google Keyword Planner: Deze tool is vooral nuttig voor het plannen van je SEO-strategie. Het helpt bij het vinden van relevante zoekwoorden en biedt inzichten in zoekvolumes en concurrentie. Gebruik Google Keyword Planner om de zoekwoorden te identificeren die je hebt geïntegreerd in je vernieuwde website en monitor hun prestaties. Dit helpt bij het aanpassen en verfijnen van je content om beter te scoren in zoekmachines.

Kortom: Het gebruik van deze gratis Google-tools stelt je in staat om een uitgebreid inzicht te krijgen in hoe je vernieuwde website presteert. Door deze statistieken regelmatig te monitoren en te analyseren, kun je zien welke aspecten van de vernieuwing succesvol zijn en waar nog ruimte is voor verbetering. Dit zorgt ervoor dat je website blijft evolueren en voldoet aan de behoeften van je doelgroep.

Extra tip: Zelf maken we gebruik van extra software om specifieke zoekwoorden te meten op de vernieuwde websites, zodat je ook kunt zien wat de stijging in Google is en dus visueel meetbaar de impact kunt bijhouden van de website vernieuwing.

6. Functionaliteiten vernieuwen om website bezoekers te helpen

Focus op het vernieuwen van functionaliteiten die de gebruikerservaring verbeteren. Dit kan variëren van het toevoegen van een live chat-functie tot het verbeteren van de navigatiestructuur. Elke functionaliteit moet gericht zijn op het vergemakkelijken van de interactie van de bezoeker met je website.

Het vernieuwen van website functionaliteiten verbetert zowel de gebruikerservaring als het beheer van de site. Hier zijn enkele waardevolle functionaliteiten die je kunt overwegen:

 • Live Chat: Biedt onmiddellijke ondersteuning voor bezoekers, terwijl waardevolle klantfeedback wordt verzameld.
 • Verbeterde Zoekfunctionaliteit: Maakt het voor gebruikers gemakkelijker om informatie te vinden, wat leidt tot hogere conversies en minder frustratie.
 • Gebruikersvriendelijke Navigatie: Vereenvoudigt het vinden van content, wat zorgt voor een betere gebruikerservaring en langere bezoektijden.
 • Responsief Design: Zorgt voor een optimale weergave op diverse apparaten, wat essentieel is in het mobiele tijdperk.
 • Geavanceerde Analytische Tools: Bieden inzicht in gebruikersgedrag, waardoor de website continu kan worden geoptimaliseerd.
 • Social Media Integratie: Vergroot de betrokkenheid en maakt het delen van content eenvoudiger.
 • Veiligheidsfeatures (zoals SSL-Certificaten): Verhogen het vertrouwen bij gebruikers en beschermen tegen beveiligingsrisico’s.
 • Personalisatie-opties: Bieden een op maat gemaakte ervaring voor bezoekers, wat de betrokkenheid en tevredenheid verhoogt.

Door de website te vernieuwen met deze functionaliteiten, maak je je website waardevoller voor zowel bezoekers als beheerders, met als resultaat een effectievere en aantrekkelijkere online aanwezigheid.

7. Je website laten vernieuwen + automatiseren om tijd te winnen

Overweeg het uitbesteden van de websitevernieuwing om tijd en middelen te besparen. Automatiseringstools kunnen ook helpen bij het efficiënt beheren van je website, waardoor je meer tijd overhoudt voor andere belangrijke bedrijfsactiviteiten. Het automatiseren van je website is een effectieve strategie om zowel tijd als middelen te besparen. Door automatiseringstools te integreren, kun je veelvoorkomende taken efficiënter maken, wat je meer ruimte geeft voor andere belangrijke bedrijfsactiviteiten.

Hier zijn een aantal manieren om automatisering te implementeren bij het vernieuwen van je website:

 • Contentbeheersystemen (CMS): Geavanceerde CMS-platformen zoals WordPress of Drupal stellen je in staat om inhoud gemakkelijk te beheren en te updaten zonder constante handmatige interventie. Deze systemen kunnen automatisch content publiceren of updaten op vooraf ingestelde tijden.
 • E-mail Marketing Integratie: Automatiseer je e-mailcampagnes door integratie met tools zoals Mailchimp of HubSpot. Dit stelt je in staat om nieuwsbrieven en promotiematerialen automatisch te verzenden naar abonnees of na specifieke acties van gebruikers op je site.
 • Chatbots en Klantenservice: Gebruik AI-gestuurde chatbots om veelgestelde vragen van klanten automatisch te beantwoorden. Dit vermindert de belasting op je klantenserviceteam en biedt snelle antwoorden aan je bezoekers.
 • SEO Automatisering: Tools zoals Yoast SEO (voor WordPress) kunnen helpen bij het automatiseren van belangrijke SEO-taken, zoals het optimaliseren van titels en meta-descriptions, en het controleren van de leesbaarheid van content.
 • Social Media Management: Automatiseer je social media posts met tools zoals Hootsuite of Buffer. Deze stellen je in staat om posts vooraf in te plannen en automatisch te publiceren op meerdere platformen.
 • Analytische Rapportage: Gebruik tools als Google Analytics en automatiseer rapportageprocessen om regelmatig inzichten te krijgen in het verkeer en gedrag van gebruikers, zonder manuele dataverzameling.
 • Automatisering van Back-ups: Stel automatische back-upsystemen in om de gegevens van je website veilig te stellen. Dit verzekert dat je snel kunt herstellen bij problemen, zonder handmatige interventie.

Door deze automatiseringsopties te overwegen tijdens het vernieuwen van je website, kun je niet alleen de efficiëntie van je website verbeteren, maar ook waardevolle tijd besparen, die je kunt investeren in het verder laten groeien van je bedrijf.

Kosten om een website te vernieuwen:
Ga je zelf aan de slag of laat je jouw site vernieuwen?

Nu je het artikel hebt gelezen bezit je waarschijnlijk (extra) waardevolle inzichten en praktische stappen om je website effectief te vernieuwen. Ben je hiermee op weg geholpen en kun je zelf aan de slag of besteet je het liever uit aan een professional? Dan wil je wellicht weten wat het kost om een website te vernieuwen. De kosten zijn per website anders.

Als ik uitga van een gemiddelde website van 15 pagina’s en weinig functionaliteiten kom je uit op ca. 2500 tot 3000 euro als je de klus volledig uitbesteedt. Wil je weten wat het bij ons kost om jouw website te laten vernieuwen, vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Gratis adviesgesprek + offerte

8. Voorbeelden van website vernieuwing van onze klanten

SEO resultaten

Frank kan zich nu lekker bezig houden met het voeren van zijn onderneming.

Hij is geen tijd meer kwijt aan zijn website en de aanvragen blijven binnenkomen!

Esther heeft geen zorgen meer over haar website en branding.​

Esther krijgt nu steeds meer websitebezoekers, leads en klanten via haar website.

Daniël lipjes Rondvaart Zeeland volle boten door SEO & Website van Positive People

Wil jij lekker aan het werk voor jouw klanten
…en minder bezig zijn met randzaken zoals een website?

Geen probleem kapitein, jij bestuurt je boot, wij besturen jouw website + marketing en zorgen voor klanten.

Website vernieuwing voorbeelden

We maken van jouw website
een geld verdien machine

Geschreven door:
Picture of Nick Huiszoon
Als fan en ervaringsdeskundige van het (kleine) ondernemerschap ken ik de uitdagingen en valkuilen en weet ik wat ondernemers willen. Vanuit die ervaring ondersteun ik - met het team van Positive People - jou als ondernemer tijdens de reis naar financiële vrijheid en bedrijfsoptimalisatie. Dit doen we met behulp van marketing & online sales, training en coaching.

Afspraak voorkeur

De brochure wordt naar het ingevulde e-mailadres verstuurd

Nieuwsbrief ontvangen