Pas op met SEO! 2 belangrijkste SEO voordelen en nadelen

Een website zonder website bezoekers is niets waard, maar een website met (veel) website bezoekers die wel kijken maar niet kopen… Tja, dat is ook waardeloos! Helaas is menig website en webshop eigenaar hier de dupe van. Omdat we met Positive People website eigenaren willen helpen heb ik dit artikel – speciaal voor jou – geschreven. Ik heb de SEO voordelen en nadelen in kaart gebracht.

Pas op voor de SEO valkuilen, voorkom dat je je geld en kostbare tijd kwijt raakt met de verkeerde SEO strategie.

Dus de SEO voordelen en nadelen… Ja er kleven ook nadelen aan SEO. Je weet vast wel dat zoekmachine optimalisatie wordt ingezet om websites meer waard te maken, zodat er meer website bezoekers op komen, maar hoeveel geld heb je nodig om positief rendement uit SEO als online marketing investering te halen? En hoe voorkom je dat je de verkeerde doelgroep op jouw website krijgt… want een website bezoeker is niets waard wanneer je er niets aan over houdt.

De SEO voordelen worden zichtbaar als je deze valkuilen voorkomt.

Pas dus op voor de SEO valkuilen die ik je zo zal doorgeven… de SEO valkuilen die ik zelf helaas in mijn marketing verleden wel heb ervaren. Ik deel eerst de voordelen van het voorkomen van de SEO valkuilen:

 • Je zult geld besparen
 • Maar ook kostbare tijd
 • Je voorkomt een slechte reputatie
 • Geen ruzie met Google en strafpunten ontvangen
 • Geen frustratie en teleurstellingen
 • Je zult een positief rendement op jouw investering krijgen.

Grootste SEO voordelen en nadelen

Er zijn talloze SEO voordelen (en nadelen) te noemen. Het grootste SEO voordeel bij een goede uitvoering en SEO strategie is dat het letterlijk geld oplevert doordat je winst uit je website toeneemt.

Het grootste nadeel van SEO is…

Het grootste nadeel van SEO is dat je afhankelijk bent van het grootste medium: GOOGLE.

 • 90% van de mensen zoekt met de zoekmachine van Google.
 • Google beoordeelt jouw website o.a. op basis van website inhoud (content)
 • Die beoordeling gebeurt via een algoritme.
 • Dat algoritme scant de website en analyseert alle inhoud van je website.
 • Komt je website goed uit de ’test’ dan krijg je een goede beoordeling en wordt jouw site hoger tussen jouw gelijk beoordeelde concurrenten websites geplaatst.

Echter… wanneer het algoritme wijzigt en de SEO analyse en beoordeling van zoekmachines verandert, dan is jouw website – die eerst goed scoorde – ineens niet meer goed genoeg. Alle tijd, geld en energie die je hebt gestopt in het optimaliseren van je website biedt daarom geen garanties.

Onlangs in het nieuws, een van de grootste SEO nadelen

Er zijn – onlangs in marketing nieuws – een heleboel websites getroffen door het nieuwe algoritme van Google. Bijvoorbeeld: websites die eerst 3000 bezoekers per dag hadden, haalden na de algoritme update nog maar 1500 bezoekers via Google. Hun omzet daalde daarmee ook 50%. Sommige bedrijven die volledig afhankelijk zijn van Google moesten daardoor hun deuren sluiten!

Het grootste SEO voordeel is niet ‘meer website bezoekers’

De belangrijkste reden om SEO toe te passen is om de zichtbaarheid van je website in zoekmachines te vergroten, maar niet alleen voor meer website bezoekers… Je wilt juist alleen dat de juiste doelgroep aan website bezoekers, op jouw website komt. Waarom?

Stel je eens voor dat je in een stad loopt rond etenstijd, je hebt honger en je bent op zoek naar een restaurant. Je ziet op de gevel van een gebouw staan: ‘restaurant’ en denkt, yes! Daar moet ik zijn. Je loopt naar binnen en je kijkt om je heen… er is geen tafel te bekennen en het ruikt er niet eens naar lekker eten. Het blijkt dat je in een horeca museum staat waar alles over restaurants wordt verteld… Je bent teleurgesteld en je loopt weer naar buiten.

Dit is een typisch voorbeeld van onduidelijke marketing. Een probleem dat makkelijk ontstaat bij het verkeerd inzetten van SEO.

Door je website te optimaliseren volgens SEO-richtlijnen met een solide strategie, heb je veel meer kans om de juiste website bezoekers op je site te krijgen.

Meer dan 90% van de mensen zoekt via Google

Het merendeel van het internetverkeer wordt gegenereerd door zoekmachines waarvan Google de populairste is. Mensen hebben de neiging om vooral te klikken op de links die zich bovenaan de zoekresultaten bevinden. Wanneer mensen zoeken op Google, zoeken zij vaak niet verder dan pagina 2 in de zoekresultaten… dat betekent dat jouw site sowieso in de top 20 moet staan om kans te maken.

Door je website hoger te laten ranken (een hogere plek in Google), vergroot je de kans dat zoekende mensen erop klikken en je website bezoeken.

Echter dit garandeert niet een groter aantal waardevolle website bezoekers die geïnteresseerd zijn in de producten, diensten of informatie die je aanbiedt. Kies je liever 1000 website bezoekers die niets kopen, downloaden en geen contact opnemen… of heb je liever 10 website bezoekers die wel wat kopen? Uiteraard kies je liever voor 10 waardevolle website bezoekers. Maar hoe krijg je waardevolle website bezoekers?

SEO voordelen: meer (waardevolle) bezoekers betekent meer geloofwaardigheid (voor Google)

De hogere zichtbaarheid die SEO biedt, gaat hand in hand met een hogere geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Website bezoekers – en waarschijnlijk Google zelf ook – associëren hogere posities in Google met meer autoriteit en vertrouwen. Mensen geloven eerder de bovenste zoekresultaten dan diegene die lager liggen. Het is een van de psychologisch aspecten van marketing.

Door je website te optimaliseren (voor de juiste doelgroep) en hogere plekken te behalen in Google en andere zoekmachines, ben je niet alleen bezig met waarde toevoegen aan je website, maar je creëert letterlijk een hoger rendement website.

SEO voordelen & SEO nadelen blog

SEO voordelen en nadelen verder onderzoeken?

In een gratis adviesgesprek help ik je graag de SEO voordelen en nadelen in kaart te brengen voor jouw website. Met die informatie kun je zelf beslissen of SEO voor jouw bedrijf relevant en de moeite waard is.

Gratis analyse en adviesgesprek

We maken van jouw website
een geld verdien machine

Geschreven door:
Picture of Nick Huiszoon
Als fan en ervaringsdeskundige van het (kleine) ondernemerschap ken ik de uitdagingen en valkuilen en weet ik wat ondernemers willen. Vanuit die ervaring ondersteun ik - met het team van Positive People - jou als ondernemer tijdens de reis naar financiële vrijheid en bedrijfsoptimalisatie. Dit doen we met behulp van marketing & online sales, training en coaching.

Afspraak voorkeur

De brochure wordt naar het ingevulde e-mailadres verstuurd

Nieuwsbrief ontvangen